Kockák, lazuljatok!

2014.02.27 08:29

 

Egy nagyon kedves vendégem esete inspirált arra, hogy ejtsek néhány szót a számítógéppel dolgozók, tanulók, játszók problémáiról.

Vendégem hát, váll panaszokkal feküdt a masszázságyra, és elmondta, nem is érti mitől, hiszen semmilyen komolyabb fizikai megterhelésnek nincs kitéve, régebben rendszeresen sportolt, most viszont folyton a számítógép előtt kockul. A munkája és a szabadidős tevékenysége is a gép elé szólítja, és sokszor nehezére esik a hétköznapi teendők elvégzése is.

Hátának érintése kis túlzással, egy gipszből kiöntött férfialakra emlékeztetett. Izmai szinte kitapinthatatlanul feszesek, mozdíthatatlanok… Bizony sok kezelésre lesz szüksége, hogy újra lazán, fájdalommentesen, normál hétköznapi életet tudjon folytatni. A rendszeres masszázzsal fellazíthatók az izmok, némi mozgáshiány is pótolható, így fenntarthatóbb az egészség akkor is, ha továbbra is elsőbbséget élvez a számítógép mint a mozgás.

Ortopédiai szakemberek hívták fel a figyelmet arra, hogy a számítógép használók köréből egyre több az olyan különböző panaszokkal hozzájuk érkező, mint például a merevség, vagy csukló, alkar vagy könyök fájdalom, bizsergés, zsibbadás érzés akár a  tenyéren is, és tompa vagy éles fájdalmak a vállon, nyakon és a háton. Felméréseikből kiderül, hogy a világ számítógép használóinak 25 százaléka mondható betegnek, annak ellenére, hogy egyre több és jobb ergonómiai kialakítású számítástechnikai eszköz van forgalomban. A helyes testtartás, és karbantartás, a mértékletes computer használat, a mozgás ezekkel nem pótolható. A felsorolt tünetek nem csak az ember jelenlegi komfortérzetét befolyásolják. Minél tovább folytatják ezt az életmódot, annál inkább várható, hogy későbbi életvitelük súlyos egészségromlás miatt korlátok közé kerül majd.

 

Nem csupán ortopédiai problémák merülnek fel a számítógép használók körében. A gépen való folyamatos munkavégzés, az egyre magasabb teljesítmény elérése sokaknál folyamatos fáradtság érzést, stressz hatást, más esetekben depressziót vált ki. De említhetjük akár a szem problémákat is.

 

A fenti panaszokkal küzdők általában akkor keresik fel az orvost, amikor már elviselhetetlennek érzik tüneteiket. Majd a különböző életmód tanácsokra úgy reagálnak, hogy „nincs idő sportra”, „képtelen vagyok mozogni, mert fáj”, „nem lesz pénze a családnak, ha nem csinálom”, stb. Maradnak tehát a fájdalomcsillapítók, izomlazítók és egyéb más gyógyszerek, és emellett maradnak – sőt szaporodnak - a normális életvitelt gátló problémák is….

A bemutatott bajok megelőzhetők, vagy a már meglévő rossz állapot helyrehozható, rendszeres masszázzsal.

A masszázzsal javíthatók a mozgáshiányból, helytelen testtartásból eredő betegségek. Fájdalmak csillapodnak, a bőr regenerálódik, megszépül, a vérkeringés javul, ezáltal a szervek könnyebben jutnak az éltető oxigénhez, a nyirokkeringés aktívabb lesz, könnyebben és gyorsabban szabadul a szervezet a bekerült méreganyagoktól, fokozódik az anyagcsere, javul az izomzat teljesítménye. A masszázs frissít és ellazít, megszabadít a görcsös stressztől.

Mindezek értelmében  a "kockának" szüksége van havi 2-3 alkalommal egy kiadós, egész testet regeneráló átmozgatásra ahhoz, hogy elkövetkezendő éveiben  a lehető legjobb egészségben élje az életét, kereshesse a kenyerét.

 

Kockák, lazuljatok!