Tűsarkúval a mókuskerékben

2014.11.09 09:27

Egyetlen hölgynek sem könnyű napjaink elvárásainak megfelelni. A munkahelyen való rendezett megjelenés, vagy az aktuális divatlapok hasábjain diktált trendek, percről percre arra kényszerítenek bennünket, hogy „jól nézzünk ki”….

Megéri, hiszen tűsarkú cipőben szebb az élet.

Látszólag csinosabbak a bokák, hosszabbak a combok, megkapó a megjelenés. Sokkal jobb a léleknek, ha szebben néz ránk a főnök, vagy elismerő pillantásokat gyűjtünk be a zebrán áthaladva, de a piacon is a szebbik darabot kínálja a hentes.  Kedvesebben szólítanak meg bennünket, bárhol is vagyunk. Csupa jó dolog.

Az elismerésért, a munkahelyi megbecsülésért, néhány hízelgő bókért, mi nők, szinte bármilyen áldozatra hajlandóságot mutatunk. Az éjszakai pihenők után, nap mint nap magas sarkú cipőt húzunk, és indulunk taposni a szokásos mókuskereket…

Megéri?

Testsúlyunk kb másfélszerese nehezedik a talpunkra minden lépésnél. Ez az emberi láb számára normális igénybevétel abban az esetben, ha ez a súly egyenletesen oszlik el a teljes talpon. Tűsarkúban csupán a talpunk elülső részét, a lábujjakat terheljük.

Naponta átlagosan 6-7 ezer lépést is megteszünk, és sajgó lábujjakkal, bokával, égő talppal, hát-, és fejfájással esünk be este az ágyba.

A tűsarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálni, így a normálisnál sokkal több terhelés jut a gerincoszlopra, a térdekre, a medencére stb. Testünk hamarabb elhasználódik, már fiatalon panaszkodunk izületi elváltozásokra, benőtt körmökre, csontfájdalmakra.

 

Talán mindenkinek van emlékképe a dédiről, vagy nagyiról, ahogyan arcára kiült fájdalommal, az ölébe veszi bütykös, kalapácsujjas, visszeres lábát, és varázsszernek hitt kenőcsökkel próbál enyhíteni kínjain. Rövid időre talán sikerül is eredményt elérni, de csak a fájdalom csillapításában. A fájdalom oka legtöbbször már gyógyíthatatlan. Persze dédi mamánk nagy valószínűséggel nem a fiatalon hordott magas sarkú cipőtől szerezte öregségére a gyötrelmeit. Ugyan ilyen problémákat okozhatnak az ergonómiailag rossz kialakítású, hegyes orrú, rugalmatlan anyagú, vagy éppen kitaposott, elnyűtt cipők is.

 

Lábfejünk rengeteg apró alkotórésze, csontok, izületek, szalagok, izmok és inak minden egyes lépésnél bennünket szolgálnak. Többek között emelőkarként, egyensúlyban tartóként funkcionálnak, járjunk bármilyen terepen is. Ha nem megfelelően használjuk, vagy terheljük talpunkat, a lábfejet alkotó darabjaink elveszítik erejüket, izmaik lazulnak, izületeik deformálódnak. Visszafordíthatatlanul…

Mi nők, mindezt tudva, mégis jól akarunk kinézi, és el sem akarjuk képzelni, később mennyi problémával és fájdalommal kell majd szembenézni. Lehetetlenségnek tartjuk, hogy a jelenlegi ápolt gyönyörű lábaink égő bütyökkel, csontig hatoló, szúró tyúkszemekkel „díszelegjenek”.

Mindannyian csak arról álmodunk, hogy majd ha eljön az idő, önfeledten játszunk, szaladunk unokáinkkal.

Ahhoz, hogy álmaink valóra váljanak, és később ne az ortopédián kelljen eltölteni nyugdíjas napjainkat, sokat tehetünk még akkor is, ha a tűsarkú cipőt jelenleg képtelenség lerúgni a lábunkról. Kéthetenként lépjünk ki egy órára a mókuskerékből, és bízzuk lábunkat szakemberre. A rendszeres talpmasszázs segít megőrizni fáradt, leterhelt lábunk, és szerveztünk egészégét.

Karbantart, és ellazít, könnyít terheinken.

Ne sajnáljuk rá az időt!

 

Ha szeretnéd kipróbálni érdeklődj a kapcsolat menüpontban!