Fitoterápia röviden

2018.08.18 19:09

Beszélgetéseim során sokan kérdeznek vissza a fitoterápia szó hallatán: „Az mi?” Sejtik, esetleg hallották már a kifejezést , de nem tudják, pontosan mit is takar, pedig meglehet, hogy szükségük lenne egy fitoterapeuta segítségére.

Általában sietünk, nincs idő hosszas beszélgetésre, ezért röviden csak annyit mondok: „gyógynövényekkel gyógyító”. Mire rögtön jön a válasz, "ja, tudja már, vajákos, boszorkány stb”, és már haladunk is tovább.

 

 

Igen! A maguk idejében a vajákos, és a boszorkány is „egyfajta fitoterapeuta” lehetett. Tudta, hogy milyen nyavalyára miféle „varázsszer” használt. (vagy nem).

A fitoterápia napjainkban egyre fontosabb szerepet tölt be az egészségmegőrzés, illetve a gyógyulni vágyók körében.

A terapeuta komplex feladatot lát el a  test -lélek-szellem hármas egyensúlyának figyelembevételével.  Jól ismeri a természet nyújtotta gyógymódokat, a tudomány által igazolt, évezredek óta használt népi megfigyeléseket. Tisztában van a gyógynövények jellemzőivel, hatóanyagaival, emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. Tudja, mely növények erősítik egymás hatását, illetve melyek azok amik befolyásolhatják a már szedett orvosságok hatását. Jártas az apiterápiában, azaz a méhészeti termékek gyógyászati célokra való használatában, valamint az egyes gyógynövényekből nyert illóolajok érzelmi és fizikai problémák megoldását segítő lehetőségeiben, azaz az aromaterápiában.

A fitoterapeuta nem csak a használandó gyógynövényeket, és azok pontos elkészítési módját, fogyasztásának mikéntjét írja elő. Egyfajta életmód tanácsadó is. Fontos számára, hogy a gyógyulás tartós legyen, és lehetőleg a páciens a megfelelő étkezéssel, életmód váltással, egyéb alternatív terápiák alkalmazásával stb., egészséges is maradjon. Ebből következik, hogy fitoterapeutánk időről időre figyelemmel kíséri állapotunkat, támogat, szükség esetén további segítséget nyújt.  Szívesen adja át tudását és tapasztalatait például a táplálék-, és fűszernövények alkalmazásáról egészségünk megőrzése, vagy visszaszerzése céljából. Folyamatosan együttműködik páciensével, és szükség esetén annak orvosával is.