Derék dolog

2014.11.27 14:41

 

Ha kivételesen vagy olyan szerencsés, hogy neked nem szokott fájni a derekad, akkor is találsz a közvetlen környezetedben olyat, aki rendszeres panaszokkal él.

Vajon mi lehet az oka az állandó, vagy időnként visszatérő derékfájdalmaknak?

Az általános közfelfogás megelégszik azzal, hogy biztosan sokat cipeltem, vagy egész nap a gép előtt ültem. Valós ok után kevesen kutatnak. Orvoshoz is csak akkor indulunk, ha már elviselhetetlen a fájdalom és valóban korlátozza a napi életvitelünket.

Derekas dolgainkat rengeteg fizikai, egészségügyi, és hiszed vagy nem, lelki okok is befolyásolhatják.

„Fát lehet vágni a hátán” – szoktuk mondani a megpróbáltatásokat jól bíró emberre, hiszen bármilyen problémával szemmel láthatóan meg tud küzdeni. Mindegy neki, hogy magánéleti, vagy munkahelyi problémái vannak, vagy egésznap mázsás súlyokat cipel, minden nap újult erővel tud neki vágni  feladatának. Mígnem egyszer csak azt látjuk, hogy „derékba tört az élete”. Nem bírta tovább a nyomást, a lelki és fizikai terhelések összeroppantották az egészségét...

 

Mind a lelki, mind a fizikai teher, a stressz izomfeszülést okoz. Az állandó feszes, görcsös izomzat komoly fájdalommal jár. Megváltozhat a tartószerkezetként funkcionáló gerinc statikája, mindez  hátrányosan hat a szegmentumokra, így az adott szegmentumhoz tartozó szervekre, szövetekre is. Utóbbi fordítva is igaz lehet, szervi probléma is okozhat derékfájást. Ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, időnként kivizsgáltatni magunkat.

Derekunk fájdalmát fentieken túl sok egyéb tényező befolyásolhatja. A születési rendellenességtől kezdve, a nem megfelelő fekvőhelyen, mozgáshiányon, sérülésen, túlsúlyon, magas sarkú cipő hordásán át, egészen a rossz testtartásig rengeteg ok feltárásra kerülhet.

 

Azzal, hogy esetleg fájdalmaink okozóját meg tudjuk szüntetni, még nem végeztünk teljes munkát. Saját testünk karbantartása, sok esetben a megfelelően működő eredeti állapot visszaállítása, vagy komolyabb sérülés esetén állapotunk javítása még hátra van. Időnként elegendő lehetne egy életmódváltás, de általában az emberek „strapásnak” tartják, vagy aktuális élethelyzetük nem engedi meg a változtatást.  Van azonban egy kényelmes, általában kellemes lehetőség izomtónusunk optimálissá tételéhez. Ez a masszázs terápia.

A rendszeres masszázs nem csak fájdalmat csillapít. Pozitív hatással van a teljes szervezetünk jól működésére. Tartószerkezetünket támasztó izmok megfelelő tónusának elérése következtében keringésünk, nyirokrendszerünk is megfelelően tud működni. Mindezzel szerveink megkapják a számukra elengedhetetlen mennyiségű oxigént és könnyedén szabadulunk meg a szervezetünk számára káros méreganyagoktól. Immunrendszerünk erősebb lesz, könnyebben bírkózunk meg más betegségekkel.

 A masszázs stresszoldó hatása „csodákra” képes . Frissít és ellazít, ezáltal oldhatók azok a feszültségek, amik a mindennapi elkerülhetetlen életvitelünkből fakadnak, és a későbbiek során fizikai problémákat okoznak. 

 

Megér egy próbát, kérj időpontot.