Szép új világ

2014.02.08 05:23
 
Réges régen, volt egy keleti jó szokás. Az ember az orvosának addig fizetett, amig egészséges volt. Amint megbetegedett, a doktorának egy fillért sem kellett adnia.
 
Ma folyamatosan fizetjük az egészségbiztosítást, mégis hosszú hónapokat várunk egy néhány perces hasi ultrahangra, mindeközben sok sok ezret költünk el fájdalomcsillapitókra, szintetikus vitaminokra, agyon reklámozott varázspirulákra a patikákban. Megfeledkezve arról, hogy az emberi  test valódi csodákra képes ha a szükséges törődést megkapja.
 
Csodákra, hiszen szép új világunkban nem gondoskodunk azokról a fontos dolgokról, melyek a régieknek még természetesek, és magától értedődők voltak.
 
 
A fontos dolgok, mint például a természetes helyén beérett vegyszer mentes zöldségek, gyümölcsök, a hűtőházakban különböző gázokkal érlelt zölden leszedett helyett, vagy a valódi teák, a szép színes festékkel és mesterséges ízesítőkkel felturbózott finomra  sikeredett instant italok helyett. Beszélhetünk akár a jó levegőn való testet lelket kifárasztó mégis felüdítő mozgásról,  az izületeket, inakat, tüdőt ,szivet stb nem kímélő sport helyett. Nem sorolom tovább, hiszen soha nem lenne vége, és végülis mai világunk összes velejárójába bele lehet magyarázni jót és rosszat egyaránt. 
 
Vissza a természethez már igazán úgysem mehetünk, városaink túlhaladtak azon, hogy önellátóan éljenek benne az emberek. Hozzászokunk a médiában reklámozott ilyen-olyan tömegcikkekhez, és elhisszük amit mondanak róla, úgy sem értjük a sok apróbetűs feliratot a nagyítóval is alig olvasható hátoldalra felragasztott matricán. Loholunk, és idegeskedünk mert meg kell felelnünk a társadalmi, munkahelyi, lakóhelyi elvárásoknak, hajszoljuk a pénzt, hogy holnap is megtehessük amit ma. Hiába olvassuk, és főleg tapasztaljuk, hogy a folyamos stressz, a zaklatott kapkodó életvitel, a napi feszültségek elszívják energiánkat, nem tehetünk mást, igy folytatjuk mindennapjainkat. Végül az orvosi rendelőben kötünk ki.
 
Beszélünk prevencióról, ennek örömére eladnak nekünk összecsukható, ágy alá beférő edző gépeket, különféle, a föld egy eddig ismeretlen helyén felfedezett megjegyezhetetlen nevű gyógynövényt tartalmazó, energetizáló vitamin bogyókat. Megmagyarázzák, hogy miért káros a szervezetre a tej, vagy a tojás, és fel sem tűnik, hogy kis idő múlva kiderül, hogy szüksége van rá az emberi szervezetnek. Mi pedig hol leszokunk a tejről és tojásról, hol rászokunk. Éppen mit diktál a média.
 
A valódi megelőzés eszükbe sem jut. Pedig kézenfekvő, tudunk is róla, de még nem eléggé divat. Nem kell mást tennünk, mint hallgatni a régi keleti doktorok tanítására. Rendszeres energia feltöltéssel kell fenntartani a test a lélek és a szellem egyensúlyát. Bármennyire is rohanó, és zaklatott az élet felgyorsult világunkban, kell hogy törődjünk magunkkal. Szükséges a töltekezés az egészséges erőnléthez, céljaink eléréséhez.
 
Lehet a fentiekkel vitatkozni, hiszen ahány ember, annyi féle elgondolás, de ha úgy érzed, hogy töltekeznél, várlak szeretettel egy mindent átmozgató, mégis kellemes, üdítő, egészségmegőrző masszázsra! 
Anita