Aszalt paradicsom

2017.08.03 09:22

A paradicsom nyersen és bármilyen ételként elkészítve is finom, és hasznos. Karotin, fruktóz, glükóz, B1, B2, C-vitamin, kálium, különféle szerves savak, antioxidáns tartalma télen nyáron segíthet egészségünk megőrzésében.

A napon érlelt paradicsom tartalmazza a legtöbb likopint, ami segít megelőzni a szív-, és érrendszeri, valamint egyes daganatos betegségeket. Mindezekért a tulajdonságaiért, és nem mellesleg fantasztikus ízéért, érdemes eletenni belőle télire. Ezért, ha te magad nem tudsz termelni, mindenkéépen a néniktől vásárold a piacon!

Ahogy én csinálom:

Saját kertemben értett balkon paradicsomokat használok. Tudni kell, hogy néhány tő az erkélyen is elfér. Nincs finomabb és illatosabb étel a frissen szedett paradicsomnál!

Aszalógépet használok, de az augusztusi forró napsütés is használható.

Összekeverek ízlés szerint himajája sót és bazsalikomot (ha van, frisset apróra vágva) 

A tiszta, egészséges gyönyörű piros parikat félbe vágom, az aszaló tálcáira sorakoztatom, és megszórom a fűszeres sómmal. (használhatsz oregánót, vagy bármi mást is, ízlés szerint)

Addig szárítom az aszalóban, amíg gumi szerű nem lesz. (Ne várd meg, hogy ropogósra száradjon!)

Kicsi üvegekbe szórom, minden üvegbe dobok egy gerezd fokhagymát, egy babérlevelet, és nyakon öntöm az egészet jó féle olíva olajjal, úgy hogy ellepje. Lezárom az üvegbe eltett nyári napsütést.

Bármibe felhasználható, salátákba, kész ételekbe, én leginkább pirítós  kenyérrre kanalazva szeretem. 

Jó étvágyat!